Tuesday, 23 September 2014

cactusKU!!!



aHah!! spe knl pokok cactus??!! Eh, ooopppsss,,,,assalamualaikum gaiisss !! (xcited terlebeyh punye pasal :3)

Ok, nie ceq na habaq mai ke hangpa semo pasai pokok yang sgt unik iaitu CACTUS !!!

hahaha..korang sume kenai dok??!! jgn risau, kte tgok gmbr dlu...





yg dkt ats2 tu,,cactus yg memang biase kte nmpak dkt mne2 je...TP,, ade jgak cactus yg lg cantik berwarna-warni sebab dah dikacukkan dengan pokok lain. Ce tgok kt bwh nie..




haaa!! cantikkannn??!!..memang cantiiik sangatt!!




# WALAU BERDURI TETAP KUSAYANG

alkisahnya begini, hri tu ktorg ade laa pergi jenjalan ke Kundasang. So, singgah satu nurseri ni kt tepi jln..bnyk sgt bunga cantik. ade ros n mcm2 lg..rse nak beli semua je bwk blk umah.. : l

Tapi, beli gak ah satu pokok cactus sbb senang ckit na jge..(kononnya laa..) sbb duduk hostel kan..

Bru second day, die dah layu dkt sblh bawah die. cactus yang kte bli tu die lain ckit tau,,die mcm lily ckit kott..hah ??!! yeke??..ntah laa en,,tatau na describe.

rpe2nye,,die ade tips untuk penjagaan kaktus ni.. Alahaiii~ igtkn senang na jge,,tp....eh, saba dlu jom tgok tips penjagaan cactus dlu !!


MEH, BUKAK LINK KT SINI...



So,,hrp2 laa cactus kte nie panjang umonye ye...Amiiinnn...!!!



okayyy,,,genaiddd olllss!! ZZzzzz....

Tuesday, 16 September 2014

WHAT THE FEELING !!!




korg pernah tak terasa mcm lost kdg2??
mesti ade kan...same here..TT_TT
akan ade satu mase tu ble kte rse sgt jauh dr Allah..
asyik lagho dgr lagu2 yg ntah pape en,, buat pulak bnde2 yg takde faedah...yg tak de bwk manfaat langsung n juz for fun jaa..

THEN,,ble dgr blk lagu2 nasyid ni,, msti rse nak nangis sbb mmg perasaan tu tak dpt nak digambarkan seolah-olah Allah tu sedang tarik kite dr trus terleka dgn hal dunia je..SEE ??!! actly,,itu adalah salah satu cara Allah tunjukkan kasih sayang DIA pada kita hamba-Nya yang selalu leka n alpa..


SO, ACTLY NAK SHARE LAA SATU NASYID FEVRET NIE..HEHE xD


SEGENGGAM TABAH

-in-team-

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi

Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian

Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar 


Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu

Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya 



Senilagu : Fadzli Far East Senikata : ITO Lara (Gurindam Entertainment) Hakcipta : Inteam Records Sdn. Bhd. Penerbit : Fadzli Far East Susunan Muzik : Firdaus Mahmu


KLAU NAK LG BEST,,JOM TGOK YOUTUBE !! ><

Saturday, 30 August 2014

PUISI KEHIDUPAN



Apa lagi yang kau harapkan dari hidupmu?
Tidak cukupkah semua itu?

Jangan sesekali kau rasa rezekimu itu sedikit;
Jangan dibanding-bandingkan rezekimu itu;
Allah memberimu cukup dengan keperluanmu;
Bukankah kau ini hambaNya yang bersyukur?

Jangan kau minta untuk bahagia di dunia;
Sedangkan engkau tahu semua itu hanya sementara;
Tetapi mintalah untuk bahagia di JannahNya;
Kerana itulah yang kekal selamanya.

Jangan sesekali kau mengeluh;
Maka akan sia-sialah amalmu;
Tetapi tetaplah berusaha;
Pasti ada ganjaran dariNya.

Kadang-kadang kita diberi ujian;
Allah ingin memberitahu Dia rindu pada kita;
Tika itu, kembalilah kepadaNya;
Jangan kau terus alpa.

Inilah realiti kehidupan;
Jangan kau khawatir;
Tetaplah di jalanNya;
Agar kau temui pintu JannahNya :)

30/8/2014 6:15 p.m

Wednesday, 20 August 2014

DERMA DARAH??!! :#
assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!! =)

okay, today I would like to share with all of you about blood donation or pendermaan darah. Since today ade kempen derma darah kt my place, n I have been a donor pun for the first time..so, I just want to share laa..

Are u ready guys?? ai ai sensei!!..wow!! very good!!



first thing first!! ^_^

     tidur secukupnya pada malam sebelum derma darah at least 5 hours

     make sure you have your breakfast!!

     make sure you have no any diseases such as measles, cough n fever!!

     tidak ade ambil sebarang ubat dalam masa seminggu before hari tersebut

     normal blood pressure

     tidak ada cirit-birit yang teruk dalam masa sebulan sebelum

* if u have any diseases, just terus terang to the doctor..okay??

** for further info, sila bertanyekn soalan anda kpd Prof. Google


ok,,let's going down the flow~...

     mule2 ofkos laa kne isi borg..then, doctor akan check jenis darah, blood pressure n doktor akan tanye bbrp soalan tntg penyakit n whatsoever laa..that time,,please jujur!!

     okay,,then kalau doktor dah luluskan..kte baring kt kerusi tu n start laa amek darah..sakit sikit je mse die suntik tu,,then ble die msokkn tube darah tu dah tade rase pape dah (tp tube die bsr oh!!)..yeay!! ta sakit pun...xD (menggeletar je lebih..hahha) org lain siap ade yg main2 fon lagi (tp tatau laa kot2 ade yg luahkn perasaan dlm twitter or wechat ke,, kaaannn...)



     ble da cukup darah tu penuh satu plastik..dah laa!! doktor bukak n kte kne rest skjp jgn bgon lg..simple n very easy right??!!..=D

BUT!! after one or two minutes later,,for some donor akan okay mcm biase je n for some other yg lain plak,,akn start rse seram sejuk satu badan, rse nak termuntah n rse nak pitam (act, thats what I felt at that time TT_TT)..

     then, that time just relax n doctor akn tinggikan kaki kita lebih dari kepala supaya darah sampai dkt otak (jgn lupe mengucap siap2 time tu :'))...after a few minutes later,,we'll be okayyy~ assa!!

ape lagi,, turun laa dari kerusi tu n blk kelas, smbung blaja maaacam biase. ok.

 tp crite kita ni ade drama ckit tau..huwahhahha!!

dkt kls tu mule nye dah okay mcm biase, ckg pun dok mengajar n bercerita mcm biase but tetbe rse blk bnde yg sme!! ALLAHU!! ..tp just letak kepala ats meja je laa sbb igt mcm skjp je rse blk mcm tu..

 TT_TT tp mmg dah ta larat sgt,, n muke, tgn sume hbis pucat n jd sejuk...grrr :#

alhamdulillah,,I've got an ustazah n frenz yg sgt2 prihatin n they do the same things to me mcm yg doktor buat n panggil laa akk BSMM yg uruskn progrm tu..mengalir air mata time tu sbb ta larat sgt TT_TT..nnnn now,,i'm back to normal!! mmg bersyukur sgt sbb msih pnjg umur =)

TERIMA KASIH ALLAH <3

skrg mmg kne jage pemakanan utk tmbh blk darah dlm badan. Banyakkan makan daging merah (daging lembu, kambing n so on..), kekacang sbb high in calories..

**time tu sgt2 sedar betapa pentingnya sujud dlm solat tu supaya darah boleh mengalir smpai ke otak n tak pengsan..hahha

#islam itu indah kan??

ok,,sesiapa yg berminat,,jgn ragu2 n jom!! derma darah kerana ALLAH xD.