Wednesday, 20 August 2014

DERMA DARAH??!! :#
assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!! =)

okay, today I would like to share with all of you about blood donation or pendermaan darah. Since today ade kempen derma darah kt my place, n I have been a donor pun for the first time..so, I just want to share laa..

Are u ready guys?? ai ai sensei!!..wow!! very good!!



first thing first!! ^_^

     tidur secukupnya pada malam sebelum derma darah at least 5 hours

     make sure you have your breakfast!!

     make sure you have no any diseases such as measles, cough n fever!!

     tidak ade ambil sebarang ubat dalam masa seminggu before hari tersebut

     normal blood pressure

     tidak ada cirit-birit yang teruk dalam masa sebulan sebelum

* if u have any diseases, just terus terang to the doctor..okay??

** for further info, sila bertanyekn soalan anda kpd Prof. Google


ok,,let's going down the flow~...

     mule2 ofkos laa kne isi borg..then, doctor akan check jenis darah, blood pressure n doktor akan tanye bbrp soalan tntg penyakit n whatsoever laa..that time,,please jujur!!

     okay,,then kalau doktor dah luluskan..kte baring kt kerusi tu n start laa amek darah..sakit sikit je mse die suntik tu,,then ble die msokkn tube darah tu dah tade rase pape dah (tp tube die bsr oh!!)..yeay!! ta sakit pun...xD (menggeletar je lebih..hahha) org lain siap ade yg main2 fon lagi (tp tatau laa kot2 ade yg luahkn perasaan dlm twitter or wechat ke,, kaaannn...)



     ble da cukup darah tu penuh satu plastik..dah laa!! doktor bukak n kte kne rest skjp jgn bgon lg..simple n very easy right??!!..=D

BUT!! after one or two minutes later,,for some donor akan okay mcm biase je n for some other yg lain plak,,akn start rse seram sejuk satu badan, rse nak termuntah n rse nak pitam (act, thats what I felt at that time TT_TT)..

     then, that time just relax n doctor akn tinggikan kaki kita lebih dari kepala supaya darah sampai dkt otak (jgn lupe mengucap siap2 time tu :'))...after a few minutes later,,we'll be okayyy~ assa!!

ape lagi,, turun laa dari kerusi tu n blk kelas, smbung blaja maaacam biase. ok.

 tp crite kita ni ade drama ckit tau..huwahhahha!!

dkt kls tu mule nye dah okay mcm biase, ckg pun dok mengajar n bercerita mcm biase but tetbe rse blk bnde yg sme!! ALLAHU!! ..tp just letak kepala ats meja je laa sbb igt mcm skjp je rse blk mcm tu..

 TT_TT tp mmg dah ta larat sgt,, n muke, tgn sume hbis pucat n jd sejuk...grrr :#

alhamdulillah,,I've got an ustazah n frenz yg sgt2 prihatin n they do the same things to me mcm yg doktor buat n panggil laa akk BSMM yg uruskn progrm tu..mengalir air mata time tu sbb ta larat sgt TT_TT..nnnn now,,i'm back to normal!! mmg bersyukur sgt sbb msih pnjg umur =)

TERIMA KASIH ALLAH <3

skrg mmg kne jage pemakanan utk tmbh blk darah dlm badan. Banyakkan makan daging merah (daging lembu, kambing n so on..), kekacang sbb high in calories..

**time tu sgt2 sedar betapa pentingnya sujud dlm solat tu supaya darah boleh mengalir smpai ke otak n tak pengsan..hahha

#islam itu indah kan??

ok,,sesiapa yg berminat,,jgn ragu2 n jom!! derma darah kerana ALLAH xD.


No comments:

Post a Comment